Nušićeva 3, 23000 Zrenjanin
060/541-6680
basicline.salon@gmail.com
Pon-Pet: 07-16h | Sub: 09-14h
Basic Line Basic Line
0 Moja korpa

Industrijski dizajn – nekad i sad

Industrijski dizajn – nekad i sad

Svako ko bar malo prati savremenu arhitekturu sigurno se susreo sa izrazom „industrijski dizajn“, ali ono što je zanimljivo u vezi ovog izraza je to što je on nekad karakterisao jedan pravac u dizajnu, dok danas ovaj izraz menja značenje. Pomalo „žargonska“ upotreba ovog izraza definiše jedan izmenjeni pravac u dizajnu i arhitekturi.

 

Industrijski dizajn – izvorno značenje

Ukoliko bi industrijski dizajn morali da predstavimo u jednoj rečenici, njegova najtačnija definicija glasila bi: umetničko oblikovanje predmeta za upotrebu. Industrijski dizajn je interdisciplinarna, naučno – umetnička disciplina koja u svoj sastav uključuje brojne tehničke i umetničke discipline kao i mnoge druge oblasti a to su: tehnika, tehnologija, računarstvo, anatomija, psihologija, arhitektura, slikarstvo, vajarstvo, menadžment, marketing i dr. Nastao je u drugoj polovini 19. veka, sa nastankom serijske industrijske proizvodnje a zatim se razvija u 20. veku pa skoro i do početka 21. veka. Industrijski dizajn znači stvaranje proizvoda industrijskim putem pomoću mašina i u velikim serijama. Nastao je kao rezultat industrijske i tehnološke revolucije sa pronalaskom prve parne mašine.

IPod, industrijski dizajniran proizvod

 

Industrijski dizajn – savremeno značenje

Osnova industrijskog dizajna je u istaknutom predstavljanju materijala i procesa proizvodnje, koje dizajneri obično pokušavaju da prikriju. Dodaje se sirov, nedovršen izgled čak i najpažljivije opremljenim prostorima. Industrijski enterijer je trend koji se ubrzano širi, prisutan u stanovima, ugostiteljskim objektima, modernim domovima i komercijalnim prostorima širom sveta, stavljajući akcenat na neutralne tonove, utilitarističke proizvode, cevi, drvo i metal. Rezultat je ,,izgled skladišta” koji kombinuje istinski industrijski osećaj sa raznim drugim stilovima - od zemljanog do izglancanog. Ovaj stil nije samo za ,,nedovršene” prostore, već ga najpoznatiji svetski dizajneri upotrebljavaju i u domovima, kroz površine od nerđajućeg čelika, metalne konstrukcije osvetljenja i vintidž nameštaj. Tako se svakodnevnim objektima daje šarm starog Londona i Berlina, a najmoderniji dizajn čini da budu potpuno autentični.

Prateći trendove u dizajnu, mi smo u našoj radionici izradili neke komade nameštaja kojima se mogu pripisati svojstva modernog izraza “industrijski dizajn”, a neki od njih su prikazani na sledećim fotografijama. To su dva tipa kancelarijskih stolova čija konstrukcija je izrađena od čeličnih cevi koje su ranije imale neku drugu ulogu, ali njihovom grubom obradom i kombinovanjem sa drvnim pločama visokog nivoa obrade dobijeni su ovi proizvodi koji se mogu odlično uklopiti u neke sofisticirane kancelarijske prostore ili adaptirane ofise koji takođe prate liniju savremenog izraza “industrijski dizajn”.